Kas mums teikia viltį?

Nenusiminkime: nors pilkas gamtos metas, nors nuožmus virusas nesitraukia ir visi priversti susigūžti, šviesa tunelio gale visada matyti. Juk tais sunkiausiais karų, marų ir tremčių laikais žmonės nepalūžo, o ėjo į tą šviesą, kovojo dėl laisvės spindulio, ir jų kova buvo vainikuota pergale.

Šitaip poetiškai pradėjęs, visai neketinu tuščiažodžiauti. Ir štai kodėl raginu optimistiškai žvelgti į ateitį.

Mes gyvename valstybėje, kurioje, kaip ir visose, valdžios švytuoklė – tai į kairę, tai į dešinę. Bet visos tautos nepriskirsi kuriam nors partiniam flangui, tad skirstymas „kairė-dešinė“ yra sąlyginis, pasenęs ir beprasmis. Tiktai aišku, kad prieš 30 metų Nepriklausomybę atkūrėme, kai už valstybės vairo stovėjo Sąjūdžio atvesta dešiniųjų politinė jėga su – kaip mes jį bekeiktume – profesoriumi Vytautui Landsbergiu priešakyje. Tada komunistų partija buvo susikompromitavusi ir sugebėjo tik prisitaikyti prie laisve dvelkiančio vėjo. Kaip sakoma, ir už tai ačiū…

Šiandien ta švytuoklė metėsi į dešinę. Tik ta centro dešinė jau visai kitokia – su liberalizmo, jaunatviško maksimalizmo ir veržlumo atspalviu. Suprantame, kad ne viskas šioje dešinėje mus tenkina, bet – spręskime iš darbų, o ne vien iš žodžių.

Prisiekusi ir savo programą pristačiusi 18-oji Vyriausybė atsiraitoja rankoves. Ingrida Šimonytė labai santūriai vertina Sauliaus Skvernelio komandos darbą, tačiau tvirtina, kad ji perims gerus jos veiksmus. O pats buvęs premjeras ir jo vietininkai Seime piktdžiugiškai verčia visą atsakomybę naujajai komandai. S. Skvernelis net pandemijos ekspertų susitikimą pas Prezidentą vadina „pokazucha“…

Tuo tarpu Premjerė į pikta piktu neatsako. Ji surinko naują kabinetą dirbti ir savaitgalį. Juk ilgai tūpčioję S. Skvernelis ir Aurelijus Veryga paliko begalę nepadarytų darbų, ypač kovos su virusu fronte. Dabar jie šaiposi iš jaunojo sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, esą jis pandemiją suvaldyti žada iki šv. Kalėdų… Atrodo, kad I. Šimonytei tokios opozicijos pagalbos tikėtis neverta. Juk nuėjusi Vyriausybė, pasak Ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, biudžeto projekte net nepaliko suplanuotų lėšų pagalbai nuo karantino nukentėjusiam verslui.

Kovos su COVID-19 planai optimizmo tikrai suteikia. Antai, net tie patys verslininkai, pavasarį priešinęsi „kovido“ pažabojimo priemonėms, dabar sako: nedelskime su griežtais veiksmais, jau geriau itin radikalus karantinas, negu lėtinis pandemijos gydymas. Jau penktadienį pavakare A. Dulkys Seime pristatė konkretų 3 punktų planą, kaip naujoji Vyriausybė valdys koronavirusą. Pirmiausia jis darys viską, kad būtų atsekami atvejai, ir tie asmenys, kurie turėjo kontaktą, būtų izoliuoti per 48 valandas. Kita vertus, Vyriausybė „darys viską, kad, nemažinant testavimo apimčių, teigiamų testų procentas neviršytų 5. Šiuo metu šis skaičius viršija 20 procentų“. Trečia, „kad 100 žmonių neužkrėstų daugiau kaip 100 kitų žmonių. Tai reiškia, kad tas efektyvus viruso reprodukcinis rodiklis R neviršytų 1, o šiuo metu jis yra 1,2–1,3.“

Savaitgalį Premjerė susitikinėjo su visais 14 ministrų, ir po ilgai trukusio pasitarimo sekmadienio vakare paaiškėjo, jog Vyriausybė imasi ryžtingų priemonių penkiose srityse: žmonių judėjimo apribojimo tik konkrečios savivaldybės ribose, pasiruošimo skiepijimo procesui, darbo organizavimo gydymo įstaigose, situacijos socialinės globos namuose stabilizavimo ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veiklos optimizavimo. Nors nepaprastoji padėtis neįvesta ir komendanto valandos nesiimta, karantinas griežtinamas ilgesniam laikotarpiui – jau nuo rytdienos, gruodžio 16 d., iki sausio pabaigos.

Žinoma, drakoniškos priemonės sukels daug nepatogumų, ypač šeimų kontaktų ar prekybos įmonių darbo apribojimai. Juk artėja šv. Kalėdos ir Naujieji metai, o po jų Trys Karaliai, stačiatikių religinės šventės.

Optimizmas visada rungiasi su nerimu. Štai vakcinos klausimas. Jau gavome du didžiulę minusinę temperatūrą palaikančius šaldytuvus. Pačią vakciną gausime mėnesio pabaigoje. Tada pagal dar galutinai neatskleistą planą prasidės skiepijimas.. Profesorius Saulius Čaplinskas jau dabar perspėja, kad teks laikytis bendros taisyklės: gyventojams reikia sakyti tiesą – operatyviai ir kvalifikuotai. „Jeigu žmonėms kyla kokie nors klausimai, jiems iš karto reikia atsakyti: ir apie galimas alergines reakcijas, ir abiejų skiepų poveikį, ir apie tolesnį režimą“, – teigė profesorius.

O vis dėl to nusivylimui pagrindo nėra. Būtina tikėti ir pasitikėti. Jei ne naująja valdžia, ne jos geromis intencijomis, tai bent Apvaizda, kuri, kaip aiškino Tomas Akvinietis, reiškia būdą, kuriuo „Dievas tvarko pasaulį, palaiko ir veda į tikslą savo kūriniją; tai universalioji Dievo meilė, kuri nepaneigia žmonių laisvos valios.“