Nacių ir sovietų simbolikai – amen!

Anądien važiuoju, o šalia prie sankryžos sustoja galingas plerpiantis, dar turbūt karo laikų trofėjinis motociklas su jo vairuotoju, kuris užsivožęs vokišką šalmą su svastika, ant odinio švarko nugaros ryškiai užrašyta “Samogitia”, suprask, Žemaitija… Motociklas staiga užlindo prieš mano mašiną, barzdotas vairuotojas man parodė bevardį pirštą ir nurūko…

Tai, kad Seimas pagaliau uždraudė sovietinę ir nacistinę simboliką – ilgai lauktas sprendimas. Nesukaltimui prilygintas naudojimas tiek nacistinės Vokietijos, tiek buvusios SSRS herbų, vėliavų, ženklų, uniformų, kūjų ir pjautuvų, svastikų, žvaigždžių ir t.t. Draudžiama dainuoti nacistinius ir sovietinių laikų himnus, demonstruoti nacionalsocialistų arba komunistų partijų lyderių atvaizdus ir pan.

Suvulgarinti galima kiekviena gerą žingsnį. Socialdemokratai Seime susirūpino, kad jie dabar negalės rodyti savo idėjinio lyderio ir anų laikų simbolio A.Brazausko atvaizdo. Naujienų agentūra „Interfax”, pirmoji pranešusi šią žinią, rašo, kad sunkumų iškils ir grojant Rusijos himną, kurio melodiją Kremlius nusikopijavo iš sovietinės Aleksandrovo muzikos. Kai kas prie nusikalstamos simbolikos ragino įtraukti ir „Armijos Krajovos” ženklus.

Bet štai partijų simbolikoje tokie ženklai gali likti, nusprendė parlamentas. Posėdyje buvo pašiepta, kad R.Pakso partiečiai išvengė papildomo triūso keisti savo erelį… Beje, šios partijos lyderis kilęs būtent iš tos pačios „Samogitijos” ir dar nepareiškė atsiribojąs nuo Žemaitijos atsiskyrimo šalininkų…

Šiaip ar taip Lietuva žengė drąsų žingsnį ir tuo prisidėjo prie didžiųjų Europos valstybių, jau seniai uždraudusių nacistinę simboliką. Pernai sausį panašų įstatymą norėjo priimti estai, bet susizgribo, kad su Bronzinio kareivio paminklo nukėlimu geriau nekelti naujo skandalo.

Ką dabar parodytų tas „krūtas” žemaičių bernas ir nacių pamėgdžiotojas, skuodęs vokišku motociklu Vilniaus gatvėmis?

1 Comment

  1. doo

    – Tą patį parodytų, net ir be svastikos važiuodamas.

    Simboliai yra idėjų nešėjai, o drausti idėjas beviltiška ir sakyčiau, pavojinga: tai ne tik suteiks tamsioms jėgoms daugiau solidarumo, bet ir neleis mums jų identifikuoti.

    Draudimų kiekis valstybėje apskritai yra visuomenės nebrandos ir silpnumo ženklas. Reiškia, nebepakanka teisėsaugos struktūrų moralės daryti aiškiems apibendrinimams, ir kiekvienam konkrečiam atvejui ima reikėti atskiro aprašymo ir draudžiančio įstatymo. T.y. gebama veikti tik pagal įstatymo raidę o ne dvasią.

    Pvz. draudžiama smurtauti prieš žmogų, bet darkart draudžiama smurtauti prieš kitos rasės žmogų, taip įteisinant rasizmą (suprask, prieš savo rasę smurtauti draudžiama mažiau, arba, kitokie gerbiami labiau).

    Tai negi dabar vaikštantis su maikute „fuck you“ tapo geresnis už nešiojantį apyrankę su svastikomis?

    p.s. norėdamas komentuoti esu privestas paspausti mygtuką „siusti“. Bet aš tikrai nesiuntu, nesupraskit klaidingai :)

Comments are closed.