apie rasizmą

Rasizmas – bjaurus reiškinys šiandieniniame pasaulyje. Smerktinas. Piktžaizdė ant visuomenės kūno. Rautinas su visom šaknimis. Išsikerojęs jis virsta atvira panieka kitai odos spalvai, kitai tautai, kitam kraštui.

Ne kitaip reiktų vertinti ir grupės jaunuolių išpuolį prieš dainininkę Berneen. Tiesa, šis skandalas pamažu išblėsta: mergina gydosi buvusias ar nebuvusias žaizdas, užpuolikė rusiška pavarde (?) gailisi dėl šio incidento, neigia rasinį jo pobūdį ir jau paleista iš areštinės į laisvę.

Galima būtų patylėti ir apžvalgininkui, tuo labiau, kad politikai ir žiniasklaida išnarstė po kaulelį šį įvykį, suskirstė, kas už, o kas prieš, pareikalavo koreguoti teisinę bazę, išplatino žinią po visą pasaulį. Tenka tik virškinti tai, kas nuryta: Lietuva įrašyta į rasistinių šalių sąrašą…

Bet ar mes jau taip teisūs, užsiėmę saviplaka? Plakam save, neapsižiūrėję ir pastatę namus ant kažkada buvusių (?) žydų kapų, kaltiname save ir atgailaujam, kad anuomet kai kas iš lietuvių dalyvavo žydų pogromuose, nuolaidžiaujam lenkams, kai šie Vilniaus apskrityje nevykdo Valstybinės kalbos įstatymo ir nepaiso bendrabūvio normų, ignoruoja lietuviškas mokyklas, švelniai paglostom įvairius perbėgėlius iš Afrikos ir nuleidžiam galvą, kai jie Lietuvą apšaukia rasistine šalimi…

Tas prakeiktas nuolankumas…

Ne, neteisinu Berneen užpuolikų. Tik klausiu: teisininkų kalba kalbant, kiek tame įvykyje buvo nusikalstamos rasizmo sudėties? O gal tai ne „paprastas rasizmas”, o viso labo „paprastas chuliganizmas”? Kodėl tikime atvykėlės pasakojimais, o netikim merginos-savanorės liudijimu? Jeigu jau nagrinėjam abiejų „personų” gyvenimą, tai ar drįstame savęs paklausti: kodėl vis dažniau visokio plauko pasaulio perėjūnai renkasi Lietuvą? Juk ne vien dėl to, kad Jungtinių Tautų programos lėšomis jiems įkurtas patogus ir minkštomis lovomis aprūpintas Pabradės pabėgėlių centras…

Nesiimu spręsti, koks iš PAR per Didžiąją Britaniją imigravusios dainininkės talentas, kokia to talento šviesa apšviečia blankią Lietuvos estrados padangę, pagaliau kokia Berneen neva išmoktos darkytos lietuvių kalbos vertė… Tik girdžiu: jos talentui esą per ankšta mūsų šalyje, lietuviai vaikinai ja per mažai domisi, o visokios dainų komisijos skiria per mažai balų… Paskui, pasirodo, ir vyrą Jungtinėje Karalystėje turinti (?), ir čia gerai įsikūrusi ir dar daug Lietuvai duosianti…

Sąmokslo teorijų gerai pramokusiai Lietuvos auditorijai kirba dar vienas įtarimas: ar tik mūsų pramogų verslo šulai nesugalvojo dar vieno „pijaro”, kad šitaip ant pjedestalo būtų iškelta juodaodė imigrantė?
Deja, tai tik dar vienas klaustukas, nors ir ne skliaustuose. Žinant tokio šou ryklio kaip A.Valinskas sugebėjimus iš nieko padaryti kone viską, to klaustuko galima ir nerašyti.

Jeigu rimtai, tai Lietuvos imigracijos tarnyba turėtų atsakingiau modeliuoti migracijos politiką, nes artėja globalizmo metas, kai ES šalis, ypač Lietuvą, užplūs „tranzitiniai” pabėgėliai iš vargingųjų pasaulio kraštų. Dėl jų problemų turi ir Didžioji Britanija, ir Prancūzija, ir kitos brandesnės demokratijos Europos valstybės. O ir Šengenu mes turime ne tik džiaugtis, bet ir susirūpinti jo teikiamais privalumais.

8 Comments

  1. Visiškai pritariu. Štai Anglijoje politinis korektiškumas pasiekė tokį laipsnį, kad negalima apie kitų rasių atstovus, imigrantus, mažumas ir panašius visuomenės elementus viešai pasakyti nei vieno blogo žodžio. Nes tai – politiškai nekorektiška.

    Smurtauti, be abejo, negerai, bet tikiuosi, kad Lietuvoje politinis korektiškumas sveiko proto nenugalės.

  2. doo

    Rasizmas yra ir požiūris, kad skriausdamas savo spalvos žmogų nusikalsti mažiau nei skriausdamas kitokį.

    Dar manau, kad jei atvykėlis išmoksta valstybinę kalbą, jis automatiškai nebe perėjūnas, o žmogus su tikslais gyvenime ir rimtas pretendentas į piliečius. Sakyčiau, atvykėliai dar ilgai nekels tokių bėdų kokias kelia nutautėję ir numoralėję saviškiai. Ir saviplaka čia gal nevisai teisingas žodis.

  3. and

    atvykeliai – gerai. jie atsiveza naujo kraujo, tiek tiesiogine, tiek ir perkeltine prasme. Be ju mes verdame savo sultyse ir jau pradejome smirdeti, kai uzsistovejes vanduo. O dar ir virtuve jie paprastai gera atsiveza…

  4. akmuo

    Kas save kur plaka? kame tas ‘prakeiktas nuolankumas’? Delfio komentaruose jis gerai matomas, drauge su tolerancija kitoms tautoms, rasėms ir pasaulėžiūroms.
    Net krepšininkus juodaodžius muša, Česlovai! Yra lietuvoj matyt kelios dešimtys juodaodžių, iš kurių matyt 5 jau ragavo mūsų “tolerancijos“. Žydai mums taip pat netinka, apie gėjus visai tyliu. O kodėl rusai, lenkai nekliūna? Todėl, kad jų daug?
    Ir tame kontekste dar pagąsdinkim – oi, atvažius babajai, visai blogai bus! Ir tikrai – bus kas statybose dirbs, gerą maistą gamins, indus plaus ar net gatves pašluos…
    P.s. esu lietuvis, mažumoms nepriklausau.

  5. emigracija-etc.blogspot.com

    Sveiki Ceslovai.

    Pamenu, kai buvau vaikas, ziurejau i jus zydrajame ekrane. O va dabar ziuriu i spalvota ekrana ir dziaugiuosi. Rasykite, svieskite zmones, rasykite astriau. Sekmes bloginant!

    Lina

  6. Rimas

    Man geda del sio Jusu komentaro. Be abejo, esate zmogus be atminties, nepamenate, kas atsitiko Lietuvos zydams, kokius neramumus sukele rasistiniai konfliktai ivairiose pasaulio valstybese. Nepamenate ir saves paties – koki miela internacionala skleidete per sovietines "masines informavimo priemones". Taip jau atsitinka zmonems su trumpa atmintim – jie ima pamirsti, kad istorija egzistuoja ir tam, kad is jos butu galima pasimokyt. Tai, ka cia parasete – yra rasistinis kliedesys apie skriaudziama dauguma – kai primityvi ideologija neleidzia pateikti faktu apie ta ivyki visumos, o tik demagogijai atsirinktas nuotrupas. Atleiskit, bet is tu nuotrupu sudeliojate labai nyku autoportreta.

  7. Viva

    Ačiū už pasvarstymus, p. Česlovai.
    Sutinku su nuomone.
    Žinia apie Berneen nenustebino manęs. Visai ne.
    Pagalvojau sau "gal ir gerai". Tik pagalvojau. Paskui pradejo lįsti visokios "ylos" apie Berneen tėvo deportaciją iš LT (?), rusišką savanorės pavardę…
    Visgi, gal ir gerai.
    Nieko asmeniško, bet nesižaviu jokiomis interrasistinėmis šeimomis, mulatais palikuonimis. Muštynės ar daužymai – tai ne būdas to išvengti. Kraštutinumas. Blogai.
    Bet.

  8. shiny

    nustebino mėtymasis tokiomis frazėmis kaip "visokio plauko perėjūnai".. kodėl automatiškai neigiama nuomonė? nėra viskas juoda ir balta, o žmonės turėtų būt vertinami pagal savo asmenines savybes, o ne etninę grupę.
    berneen atveju tai man džiugu kad ji mūsų keistą kalbą mokosi.. nesimokytų tai tada bambėtumėt kad nesimoko. kaikuriems žmonėms žiūriu įtikti neįmanoma \:

Comments are closed.