Trečiasis pasaulinis karas: ar pagrįstos pranašystės?

Norime tikėkime, norime – ne, bet pranašystėse kažkas tokio yra… Jose susiplaka ir visuomeniniai dėsniai, ir istorinis bei asmeninis patyrimas, ir visatos kaita, ir paprasčiausia nuojauta. Tad kai beveik prieš 40 metų žinoma bulgarų pranašė Vanga (tikroji pavardė – Vangelija Pandeva Dimitrova) sakė, jog Trečiojo pasaulinio karo (TPK) pradžios ženklas bus Sirijos žlugimas, ir ši apokalipsė prasidės 2011 m., vargu, ar šiandien atsirastų daug skeptikų, netikinčių šiuo pranašavimu.

Iš tiesų, 2011 m. kovą prasidėjo neramumai Sirijoje. Būtent Siriją Vanga minėjo savo pranašystėje apie gresiančią apokalipsę: „Greitai ateis į pasaulį seniausias mokymas. Manęs klausia, ar greitai ateis tas laikas? Ne, negreit. Sirija dar nekrito. Sirija kris prie nugalėtojo kojų, bet nugalėtojas pasirodys ne tas“. Kas tie nugalėtojai – neaišku: gal JAV, gal Rusija, kuriai Vanga buvo gana palanki, gal islamo pasaulis. „Tų metų pavasarį prasidės karas Rytuose, ir bus trečiasis pasaulinis karas. Ateis apokalipsė. Cheminis ginklas, šešioliktieji metai, tuščia Europa“, – pranašavo bulgarė.

Galbūt mažaraštė akla pranašė tik nurodė pagrindinius apokalipsės taškus, bet ja netikėti būtų netolregiška. Juk tarp kitų neva pasitvirtinusių Vangos pranašysčių – ir SSRS žlugimas, Černobylio katastrofa, Stalino mirties data, Rusijos povandeninio laivo „Kursk“ tragedija, Rugsėjo 11-osios teroro aktas. Tiesa, Vangos pranašystės išsakytos taip miglotai, jog gali būti sėkmingai pagal reikalą pritaikomos bet kokiam įvykių posūkiui – ko gero, tai ir yra jos kaip pranašės sėkmės paslaptis.

Tam tikras prasme kito pranašautojo, viduramžiais, renesanso laikais gyvenusio Nostradamo (Mišelis de Nostradamas, Michel de Nostredame) „prognozės“ beveik sutampa su Vangos. Nostradamas savo pranašystes aprašė katrenuose – keturių eilučių eiliuotuose posmuose. Iš pažiūros šios „poemos“ neturi nieko bendra su ateities spėjimu, tačiau, tekstą išanalizavus atidžiau, galima interpretuoti nemažai šių dienų įvykių. Savo katrenuose Nostradamas sako, kad Trečiojo pasaulinio karo pradžia, kuri sunaikins visą Europą, įvyks tuomet, kai musulmonai įžengs į Senąjį žemyną.

O štai jau šių dienų pranašas pastorius, Pasaulinės Bažnyčios atstovas Rikardas Salazaras (Ricardo Salazar), save vadinąs „naujuoju Nostradamu“, konkretesnis: jau šių metų gegužės 16-ąją Europą nušluos didžiulio asteroido sukeltas cunamis, ir šios katastrofos metu žus 1,2 mln. žmonių. Po mėnesio, birželio 16 d., konfliktu tarp Rusijos ir Kinijos sąjungos ir Amerikos bus pradėtas Trečiasis pasaulinis karas. Jam taip sakęs Aukščiausiasis, prašęs perspėti žmoniją. Jau 2020 m. ateis antikristas, o dar po trejų metų pasirodys antrasis Kristus…

Galima su šypsena skaityti šias pranašystes, betgi paklauskime savęs: ar tikrai tikime, kad 2016 m. bus lemiami Europai ir jos žlugimas bus nulemtas įvykių Sirijoje arba neįtikėtino pabėgėlių cunamio? Bent jau priežasčių tam yra.

Kovo pradžioje Europos Sąjunga tarsi atsitokėjo: Briuselyje susirinkę 28 bendrijos šalių lyderiai kartu su Turkija „suderino pagrindinius kovos su migracijos krize principus“. Vieni šį susitarimą vadino nesėkme (Kovo 8-osios ryte pasiektą proveržį interneto leidinys EurActiv.com pateikė kaip puokštę frau Merkel Tarptautinės moters dienos proga), kiti, kaip Europos Tarybos vadovas Donaldas Tuskas, džiaugėsi, kad pabėgėlių srautas bus apribotas konkrečiomis priemonėmis ir 3 milijardais eurų, skirtų padėti iš Turkijos į Graikiją vykstančių migrantų vizų liberalizavimui.

Kaip paprastai, tiesa kažkur viduryje. Laikraštis „The Financial Times“ kitą dieną rašė, kad „masinė migrantų gražinimo į tėvynę politika – pati drąsiausia Vokietijos kanclerės Angelos Merkel avantiūra šiandien, kuria bus sumažintas pabėgėlių srautas per Egėjo jūrą, siekiantis 2000 žmonių per dieną“. Dar kiti mano, kad Turkija šantažuoja visą Europą, o Graikiją vėl stato į krizinę padėtį. Tai esą reiškia naują ES krizę, kurios baigtis – bendrijos krachas…

Kaip to norėtų dabartinė Rusija! Paradoksalu, bet būtent Kremlius kuria TPK prielaidas. Bet štai portalo Bernardinai.lt apžvalgininkas Dalius Stancikas pernai sausį manė kitaip. Savo straipsnyje „Kuo baigsis trečiasis pasaulinis karas?“ teigė, jog TPK bus ne su Rusija ir ne dėl Rusijos. Jo nuomone, „trečiasis pasaulinis karas realiai jau vyksta“. Tokiu karu apžvalgininkas laiko islamo teroristų kovą, apėmusią visą pasaulį, ir ji pradėtą tragiškąją 2001 m. rugsėjo 11-ąją.

Čia autorius pateikia savo reziumė:  kaip ir pirmieji du pasauliniai karai, taip ir šis, trečiasis, įeis į istoriją ne tik dėl daugybės fizinių mirčių, bet ir dėl pasikeitusių žmonijos ar bent nemažos jos dalies dvasinių vertybių. Kokios jos bus po to ir kas liks iš Europos, iš Vakarų civilizacijos, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų. Gal dar priklauso… Europa kol kas žengia priešingu keliu – tiek savo prigimčiai, tiek tam, kas garantuotų jos dvasinę, o taip pat ir fizinę pergalę.

„Deja, Kūrėjo sutverti dėsniai gamtoje yra labai aiškūs: augalas, netekęs savo šaknų, neišvengiamai nuvysta. Žmogus, civilizacija – taip pat“, – baigia samprotavimus D. Stancikas, neskyręs vietos karo Sirijoje, teroristų karo su pasauliu bei viršmilijoninio pabėgėlių srauto priežastims. Galbūt daugiau kaip prieš metrus šios problemos nebuvo tokios akivaizdžios…

Tačiau būtent Rusijos įvykdyta Krymo aneksija, įžūlus separatistų rėmimas karine jėga pietryčių Ukrainoje, dabar – Sirijos bombardavimas, detonavęs didžiulę migrantų bangą, ir yra svarbiausia galimo TPK prielaida. Iš jos atsiranda visi kito priežastingumo ryšiai – kaip Vakarų sankcijos Rusijai, šios atsakas Vakarams, intensyvus Maskvos vedamas informacinis karas, Šaltojo karo atsinaujinimas.

Taigi, Vanga, prieš beveik 40 metų pranašavusi Trečiąjį pasaulinį karą ir Europos žlugimą (jos gerbėjai tvirtina, kad šių pranašysčių tikslumas daugiau kaip 85 proc.), sakė, kad „blogis viską sugriaus“. Dabartinių įvykių fone tai labai tikėtina. Žinoma, gal tai ir neįvyks jau šių metų gegužę…

apzvalga_logotipas-01