Dukart teistas V.Janukovyčius – tarp Rytų ir Vakarų

Liepos pradžioj 60-ties sulauksiantis Ukrainos Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius – vėl ant balto arklio. Tiesa, šįkart savo žirgą vadeliotojas pakreipęs ne Rytų pusėn, o sukioja tai į Rytus, tai į Vakarus. Kai kas tai vadina blaškymusi, tačiau naujasis Ukrainos prezidentas, pakoregavęs laikyseną po dviejų kadencijų premjero poste, žino ko siekia.

V.Janukovyčius – šachtininkų Donecko priemiesčio augintinis. Jis baigęs kalnakasybos technikumą ir dvi aukštąsias – Donecko politechnikos institutą, kur įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę, ir Užsienio prekybos akademiją, gavęs tarptautinės teisės magistro laipsnį. Tai tipiškas darbininkų klasės atstovas, jaunystėje buvęs ir suvirintoju, ir autošaltkalviu, ir mechaniku, ir autobazės direktoriumi.

Ukrainoje jis žinomas kaip geras autolenktynininkas. Suprantama, kad tuomet tokia biografija sovietinį partinį elitą imponavo, ir energingas, iki pat 2001-ųjų besimokantis ekonomikos mokslų daktaras, profesorius sparčiai kopė karjeros laiptais. Būti dukart premjeru prie dviejų visiškai skirtingų prezidentų – Leonido Kučmos ir Viktoro Juščenkos – ne kiekvieno sugebėjimams… Be to jis dar ir Kalifornijos tarptautinės mokslų akademijos akademikas, Kembridžo biografijų centro išrinktas „Metų žmogumi“ regioninės ekonomikos plėtros nominacijoje.

Juodu potėpiu šioje šaunioje biografijoje nutįsta keletas kriminalinės praeities. Naujasis Ukrainos prezidentas dukart teistas. 2002 m. rudenį, svarstant jo kandidatūrą į ministrus pirmininkus, Aukščiausioji Rada pareikalavo oficialios pretendento biografijos. Čia V.Janukovyčius negalėjo nuslėpti, kad 1967 ir1970 m. jis buvo teisiamas. Pirmą kartą kaip nepilnametis už plėšimą jis buvo išsiųstas į koloniją. Antrą kartą nuteistas už tai, kad žmogui padarė vidutinio sunkumo kūno sužalojimų. Smulkiai už ką ir kokiam laikui nuteistas, biografijoje nenurodyta.

Byloje pasakojama, kad jaunuolis su draugais iš chuliganiškų paskatų sumušė praeivį ir atėmė iš jo drabužius, batus, laikrodį. V.Janukovyčiui buvo skirta trejų metų kalėjimo bausmė, bet už grotų jis išbuvo tik 19 mėnesių ir išėjo į laisvę sulaukęs amnestijos. Vis dėlto laisve jis džiaugėsi neilgai ir 1970 m. vėl buvo teisiamas už žmogaus sužalojimą per girtų muštynes. Pats V.Janukovyčius tikino, kad bandė apginti merginą nuo prisigėrusių priekabiautojų. Šįkart jaunuoliui buvo skirta dvejų metų kalėjimo bausmė, jis ją atliko iki galo.

Bet tik 1978 m. Donecko srities teismo prezidiumas panaikino abu nuosprendžius, nes esą juose nebuvo nusikaltimo sudėties. Teistumas nesukliudė 2002 m. tuometiniam prezidentui L.Kučmai jį paskirti premjeru, o dar po dviejų metų tokį ėjimą pakartojo V.Juščenka. Beje, ir pats L.Kučma buvo apkaltintas, kad davė nurodymus nužudyti opozicijos žurnalistą Georgijų Gongadzę.

Pats V.Janukovyčius šioje rinkimų kampanijoje pripažino, kad jo vaikystė buvo sunki, bet mano, kad sugebėjo atsikratyti “jaunystės klaidų”. Tačiau politiko oponentai nesiliovė kartoję, kad žmogus su dviem teistumais pagal Baudžiamąjį kodeksą negali vadovauti valstybei. V.Janukovyčiaus štabas rodė pirštu į premjerę Juliją Tymošenko: juk ir ji 2002 m. visą mėnesį praleido tardymo izoliatoriuje, kai buvo kaltinama kyšiais ir kontrabanda…

Dabartiniam nugalėtojui, pretendavusiam į tokį patį postą ir 2004 m., bet pralaimėjusiam V.Juščenkai, buvo mestas dar vienas sunkus kaltinimas – ryšiai su kriminalinėmis struktūromis. Ryškiausias jų atstovas – turtingiausias Ukrainos verslininkas Rinatas Achmetovas, iki šiol vadovaująs Donecko oligarchų klanui. Pasak Paryžiaus laikraščio “Le Figaro”, Doneckas yra egzotiškas laukinio kapitalizmo, sovietinio mentaliteto ir mafijos grupuočių kokteilis. Vienas pagrindinių sovietų karinių ir pramoninių centrų po to, kai žlugo SSRS, virto Ukrainos oligarchų lopšiu.

Įtakingiausias ir skandalingiausias iš jų Rinatas Achmetovas – dar ir Aukščiausiosios Rados deputatas. SSRS laikais su nusikaltėliais glaudžių ryšių turėjęs ir 16 mlrd. dolerių turtus susikrovęs totorius nepriklausomybės laikais pradėjo legalų verslą ir šiandien Donecke kontroliuoja beveik viską – nuo prezidento iki Donecko „Šachtioro“ futbolo komandos, į kurios rungtynes po savo inauguracijos vasario 25 d. nuskubėjo V.Janukovyčius.

Jeigu nekreiptume dėmesio į „jaunystės klaidas“ ir įtartinus ryšius, tai naujasis Ukrainos lyderis ir Rytams, ir Vakarams kol kas atrodo visai patraukliai. Gal per daug dėmesio skiriama netikėtam pasirinkimui: pirmiausiai kovo 1 d. nuvykti į Briuselį, o tik po to kovo 5-ąją aplankyti Maskvą, nors anksčiau pirmojo vizito jis buvo pasirinkęs Kremlių. Kalbama, kad su D.Medvedevu ši rokiruotė suderinta ir dėl to nerimo nerodo nei Maskva, nei Briuselis. Rusijos bičiuliai niekur nepabėgs, o štai su Europos Sąjunga reikia paskubėti: gal jos prezidentas Hermanas van Rompuy ar EK pirmininkas Jose Manuelis Barosso padės pramušti pernai užšaldytą 16,4 mlrd. dol. TVF paskolą…

Tiesa, vos išrinktas V.Janukovyčius įsakė nukabinti ES vėliavą, visais V.Juščenkos laikais plevėsavusią Kijevo Europos aikštėje. Po prezidento vizito į Briuselį ji gali atsidurti vėl senoje vietoje, nes Europos Komisija šiomis dienomis padarė keletą viliojančių užuominų: Ukraina kaip Europos valstybė pagal 49 ES sutarties straipsnį gali prašyti stoti į Bendriją, jeigu vykdys demokratines reformas; EK taip pat kreipėsi į Europos Tarybą dėl bevizio režimo su Ukraina…

Tai ne toks mažas avansas prezidento karjeros pradžiai.

O ką žada Maskva Kijevui ir – atvirkščiai?

Kol kas D.Medvedevas net nesiteikė atvykti į V.Janukovyčiaus inauguraciją, vietoj jos pasirinkęs susitikimą su Libano vadovu. Jį įšventinti atsiuntė patriarchą Kirilą. Tai sukėlė skandalą, ir partija „Už Ukrainą“ paskelbė pareiškimą, kad svetimos valstybės hierarchas atvyksta įšventinti mūsų prezidentą, tuo parodydamas, jog „Ukraina tebėra Rusijos vasalė“.

D.Medvedevas, nederindamas su Kijevu, pasirašė įsaką Gegužės 9 d. surengti Rusijos kariuomenės paradą Sevastopolyje, tarsi tai nebūtų Ukrainos teritorija. Skandalą užglaistyti puolė Regionų partija, pažadėjusi, kad netrukus parlamentui svarstyti bus įteiktas įstatymo projektas dėl antrosios valstybinės rusų kalbos…

Taigi, kol kas Maskva su naujuoju Ukrainos prezidentu elgiasi kaip su A.Lukašenka. Interneto svetainė Gazeta.ru rašo, kad, jei Ukrainos ir Rusijos santykiai ir toliau taip klostysis, tai V.Janukovyčiaus laukia A.Lukašenkos likimas.

Tad klausimai gana intriguojantys: kur atsigręš baltas politinių lenktynių nugalėtojo V.Janukovyčiaus žirgas? Kur pasuks abi Ukrainos – šiaurinė ir vakarinė?