A.Valinskas: kuo blogiau – tuo geriau

Būna, kad labai niežti išreikšti kitokią nuomonę, nei ją masiškai tiražuoja politiko oponentai, nori tapti bent daliniu advokatu, žmonišku puolamojo gynėju, tačiau slenka dienos, ir tu kažkodėl nedrįsti šokti prieš galingą bangą. Bet tai, žiūrėk, greitai padaro kiti. Erlandas Paplauskis savo straipsnyje viename portale Bernardinuose (http://www.bernardinai.lt/index.php?url=articles%2F99481) vis tik bando pažvelgti į kitą Arūno Valinsko krizės pusę ir pasiaiškinti, kam politiko linčiavimas naudingas ir kam ne.

Iš tikrųjų, niekada nemėgau tai, ką scenoje ar per TV darė garsusis šoumenas. Net ne tai, kaip jis profesionaliai dirbo savo darbą, bet apskritai tokios pramogos, kaip išsireiškė filosofas A.Šliogeris, kuri pagrista Zvonkės užpakalio propaganda. Vos tik jis įkūrė TPP, o ypač kai ši grupuotė panūdo įsitaisyti Seime, kilo abejonės, ko šios „žvaigždės“ veržiasi į politikos Olimpą. Dar suprantu, kad vienas kitas gali šį tą nuveikti švietimo, kultūros, meno srityje, tačiau kad kiti imtų vadovauti parlamentinei energetikos komisijai, net komitetui – protu sunkiai suvokiama. Neabejoju „prisikėlėlių“ intelektualinėmis galiomis, nuovokumu, apsukrumu, oratoriaus sugebėjimais, bet juk politika – didelis menas (tai rašau be jokių negatyvių aspiracijų).

Taip kilo įtarimas, kad dalis TPP veikėjų tikisi gražaus pinigo, ryšių, na, tiesiog pasitikrinti savo talentą linksminti rinkėjus ir visą publiką. Ypač kai turi gabų vedlį – A.Valinską. Tai jis sukurstė grupę įtakingų šou verslo atstovų skirti dalį scenoje uždirbtų pinigėlių abejotinų politinių sugebėjimų demonstracijai. Manau, kad vidinis tokio atstovo balsas sakė: na, pasėdėsiu ketvertą metelių, apsitrinsiu, pavažinėsiu po užsienius, tuomet susirasiu ramią gerą tarnybą, nes gi šou rinka neamžina…

Natūralu, kad politikos senbuviams tai atrodė ne tik juokinga, bet ir įtartina: ar tik šoumenų grupuotė nepadarys iš jų ir iš parlamento cirko? Nuogąstavimai pasitvirtino: TPP iškart, dar nuo išpuolio prieš žiniasklaidą, apsupo skandalų, smulkių intrigų, nesusivokimo erdvėje atmosfera. Valdančioji koalicija, priglaudusi partiją po savo sparnu, smarkiai rizikavo savo autoritetu. Kas gali paneigti, kad sausio įvykius ir apskritai A.Kubiliaus Vyriausybės antikrizinių veiksmų kritiką nenulėmė visuomenės negatyvus požiūris į „prisikėlėlius“? Kad nepridėjo simpatijų – tai jau tikrai…

A.Valinsko primygtinas noras save regėti Seimo vadovo kėdėje suprantamas: jei jau kirsti, tai iš peties. Jeigu jau įsilieti į didžiąją politiką, tai plaukti visu kūnu ir plačiais grybšniais. Iš pramogų scenos atsineštos ambicijos nedavė ramybės ir politikoje. Kaip sakė vienas buvęs A.Valinsko mokytojas, šis „auksinis“ mokinys dar mokyklos suole įrodė savo vertę, lyderio ir renginių organizatoriaus sugebėjimus (sakoma, kad net Valinsko pavardė reiškia stiprų valingą žmogų). Bet pagal futbolo taisykles negalima žaisti krepšinio, kitaip – apsijuoksi. Vaikęs scenoje ir televizijoje mergaites pusnuogiais užpakaliukais, pats nesibaidęs apsinuoginti, demonstravęs kandų liežuvį ir tuo savimi gėrėjęsis, TPP vadovas užšoko ant grėblio: politikoje nesubtilūs juokeliai kelia susierzinimą, intelekto parodoje visi ima raukytis, bendrapartiečiai ir partneriai ima sukti nosis…

Tai kas gi atsitiko? Taip, A.Valinskas užmynė ant grėblio, kurį pats pastatė. Kitaip sakant, jį sudorojo jo paties ambicijos, noras nesiekti kompromisų (kažkas yra pasakęs, kad politika – tai kompromisų menas), sceninė pompastika, na, žinoma, ir buvę bičiuliai.

Viena vertus, ištikimi scenos ir užkulisių draugai, vos patekę į politiką ir pajutę karjeros saldumą, parodė savo vedliui didįjį rankos pirštą. Antra, A.Valinskas ilgai nesutiko su jais surūkyti taikos pypkės. Trečia, pats „antras valstybės žmogus“ įsivėlė į įtartinus ryšius su nusikalstamu pasauliu.

Štai čia laikas pasakyti ginamąjį žodį, kaip iš dalies padarė ir E.Paplauskis. Nekaltumo prezumpcija, „nesugautas ne vagis“ ar kaip norime formuluokime šią situaciją. Juo labiau, kad nei Generalinė prokuratūrą, nei VSD nepatvirtino, jog A.Valinskas turėjęs ir turi nusikalstamų sąsajų su Kauno nusikaltėliais. Rankos paspaudimas Michai ir žmonos Ingos bučinys į jo sutuoktinės žandą – dar nepakankami įrodymai, kad būsimasis politikas ar dabartinis Seimo pirmininkas kaip nors susijęs su Michos nešvariais darbeliais ar protekcijomis jų verslui. Tokia teisinė realybė, kaip jos nenorėtų pripažinti TV3 ar „Lietuvos rytas“.

Tačiau dar yra moralinė šio skandalo logika. O ji savo nerašyta kalba sako, kad politikas turi būti skaidrus kaip krištolas, o visi jo kelyje pasitaikę tamsūs akmenėliai išplukdyti į paviršių jo paties iniciatyva. Moralinė politiko atsakomybė prieš savo rinkėjus ir visuomenę – galingas ginklas su korupcija, interesų painiojimu ir apskritai negarbinga veikla. Kiek politikų ir visokio rango veikėjų yra užmynę ir ant šito grėblio!

Jeigu jau politiko kelyje kyla ir auga didžiulė nepasitenkinimo banga, reikia pasitraukti, nes kitaip ji nuneš tave užmarštin, į visuomenės pakraštį be teisės sugrįžti, jeigu apskritai nesutryps. Kažin, ar ambicingasis A.Valinskas tai įvertino. Iškart pasitraukdamas jis būtų išsaugojęs savo įvaizdį ir galimybę kada nors sugrįžti į politikos elitą. Tai jokiu būdu nereikštų jo kaltės. Atvirkščiai: priešinimasis tai bangai įrodo politiko silpnumą, nepagrįstas pretenzijas ir kelia vis didesnę suirutę politiniame gyvenime. Neįtikinama versija, kad šiuo „kažkieno sukeltu“ skandalu norima uždengti kitas, pavyzdžiui, ekonomines šalies problemas. Šiaip ar taip jis valstybei stabilumo neprideda…

Stebina dar kai kas: Prezidentės teiginys, kad tam Valinskui „jau nebėra ką tikrintis“, tarsi valstybės vadovė a priori žinotų, kad politikas kaltas; neobjektyvus žiniasklaidos žaidimas į vienus vartus, taip keliant savo reitingus; pagaliau dar kartą įrodytas rinkėjų aklumas, pasitikint savo išrinktaisiais į aukščiausią valdžios ešeloną.

Paskutinis klausimas: kas atsakys už dar vieną suirutę šalyje – tie, kas skleidžia gandus ir kuria visokias versijas, ar pats skandalų objektas? O gal visuomenė dar kartą gavo atsakomybės pamoką?

1 Comment

  1. Anonymous

    teisybe

Comments are closed.