Izraelis vėl okupuoja Gazą

israel_gazaGrynai fonetinis rusų kalbos žodžio „dujos“ (rusiškai – „gaz“) ir Gazos sąskambis vis dėlto turi tam tikrą bendrą reikšmę: Rusija smaugia 50 mln. gyventojų turinčią Ukrainą šiuo energetiniu apynasriu, dabar keldama dujų kainą jau iki tarptautinių, o Izraelis nutarė uždusinti „Hamas“ jo paties irštvoje Gazos ruože.

Ko gera, į atvirą palestiniečių teritorijos okupaciją išvirtusi operacija „Išlydytas švinas“ užsmaugs net ir tuos pernai pasirodžiusius silpnus taikos daigelius, kurie pasauliui suteikė viltį, kad po 60 m. šalia Izraelio Valstybės atsiras ir Palestina, beje, kaip valstybė paskelbta 1988 m., bet Jungtinių Tautų taip ir nepripažinta.

Tęsiant istorinį aspektą, verta priminti, kad per 1948 m. arabų ir žydų karą, kuriam vykstant ir susiformavo Izraelis, šis nedidelis, net pusantro milijono gyventojų neturintis Viduržemio jūros pakrantės ruožas atiteko Egiptui, tačiau po 1967 m. vykusio Šešių dienų karo jį užėmė Izraelis. 1988 m. žydai sutiko, kad čia ir Vakarų Jordano krante susikurtų Palestinos autonomija. Bet savo kariuomenę Izraelis atitraukė tik 2005 m., o kiek vėliau atgavo kai kurias ruožo dalis ir uždarė perėjimus į Egiptą.Štai kodėl Kairas jautėsi įpareigotas aktyviai kištis į taikos procesą Artimuosiuose Rytuose ir prieš Naujuosius metus Egipto sostinėje buvo organizuotas arabų šalių ministrų pasitarimas. Deja, jis jokios naudos nedavė, o italų laikraštį „La Repubblica“ paskatino Arabų valstybių lygą pavadinti gyvu numirėliu, o apskritai islamo pasaulio solidarumą – saulėlydžiu. Manoma, kad arabų šalyse plinta nepasitenkinimas nesutaikomu radikalios organizacijos požiūriu į Izraelį, kuris trukdo laisvai prekybai. Kita vertus, neatmetama versija, kad karo veiksmai regione tik kelia naftos kainą…

Tuo metu Izraelis naudojasi šiuo arabų šalių neveiklumu ir tarptautinių organizacijų abejingumu įvykiams Gazos ruože. Antai neeilinį posėdį surengusi Jungtinių Tautų Saugumo Taryba nesugebėjo priimti jokios rezoliucijos šiuo klausimu, nes jos projektą, smerkiantį Izraelį ir „Hamas“, vetavo Jungtinės Valstijos. Tiesa, čia ryžtingesnė buvo Europos Sąjunga, kuriai pirmininkauti baigusios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy palestiniečius pavadino provokuotojais, o žydus apkaltino trukdant teikti humanitarinę pagalbą į Gazos ruožą.

Beje, Prancūzijos vadovas, turintis ir žydiško kraujo, pirmadienį išvyko dviejų dienų turnė po Artimųjų Rytų šalis. Jis sieks, kad ruože būtų nutraukta ugnis bent dviem paroms. Deja, Tel Avivas pareiškė, kad puolimo nenutrauks, kol sunaikins visą „Hamas“ grupuotę. Izraelis atmetė Rusijos pasiūlymą tarpininkauti derybose su šiuo palestiniečių judėjimu. Užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni, kuri pirmalaikiuose rinkimuose vasario 10 d. tikisi pergalės ir galimybės vėl formuoti Vyriausybę, pareiškė, kad Izraelis nesuteiks „Hamas“ legitimaus statuso, todėl jokių derybų su juo nebus. Apžvalgininkai mano, kad šiai patyrusiai žvalgybininkei (beje, jos tėvas kilęs iš Lenkijos) tik į naudą tokie agresyvūs Izraelio veiksmai.

Izraelio kariuomenė šiuo metu puola penkiomis kryptimis. Ji apsiautė Gazos miestą – šio ruožo administracinį centrą. Tačiau „Hamas“ kovotojai vis tiek Izraelį apšaudo raketomis. Iki šiol nuo konflikto pradžios pranešta, kad iš viso žuvo keturi žydų kareiviai, o palestiniečių pusėje jau yra daugiau kaip 500 aukų.

Jau vien šis faktas leidžia vertinti Izraelio veiksmus kaip agresiją prieš palestiniečius. Atsinaujinusi Gazos ruožo okupacija mums primena kažkuo panašią Rusijos vykdytą operaciją Kaukaze. Iš pradžių skelbiama, kad dėl kažkokių jėgų mesto iššūkio iškilo pavojus jos piliečių saugumui. Tuomet neva ginti jų pasitelkiama visa kariuomenė, kuri be skrupulų okupuoja visą tariamo priešo teritoriją, nepaisydama, kad didžioji dalis jos gyventojų niekuo dėti. Taip, deja, atsitiko ir šiame pailgame pakrantės lopinėlyje, kuris siauriausioje vietoje tesiekia 14 km ir kur jau net nekalbama apie žmogaus teisių pažeidimus.

Reikia tik stebėtis garsios Andrejaus Sacharovo našlės ir žymios kovotojos už žmogaus teises Jelenos Boner žodžiais, kad „Izraelis ne tik turi teisę į operaciją „Išlydytas švinas“, bet ir pareigą apginti savo piliečius. Taip jis išlaisvina Gazos gyventojus, kurie yra „Hamas“ įkaitai“. Stebina ir kitkas: koks stiprus žydų solidarumo jausmas…

2 Comments

  1. Man toks jausmas, kad daugelis šalių prisibijo Izraelio ir nenori kištis į jų reikalus.

  2. LT

    O žemėlapis kartais nepasenęs? Juk žydų kolonijos senokai iškraustytos iš Gazos ruožo. 2005 metais.

Comments are closed.