Pasaulis nuo Žiurkės prie Jaučio

Vos akimirksnį trunkantis sekundinės laikrodžio rodyklės šoktelėjimas iš Žiurkės į Jaučio metus tegul ir simbolinis, bet leidžia mūsų vaizduotei apibendrinti, ką pasaulis patyrė praėjusiais, ir pasvarstyti, ko galima laukti ateinančiais metais. Ar pasiteisino smalsaus, daug kam bjauraus kanalizacijos ir visokių užkaborių padarėlio įvaizdis 2008 m.?

Ar 2009 m. teks dirbti kaip jaučiui, ar reikės suremti ragus su negandomis, nepritekliais, pasaulio sunkumais, ar turėsime tiek užsispyrimo, kantrybės ir jėgos?


Kokie buvo 2008 m., galima svarstyti įvairiais aspektais. Vieni mano, kad metus lemia pasaulio garsenybių skyrybos ar tuoktuvės, politikų karjera ar skambios frazės, kiti tvirtina, kad visuomenės vystymasis priklauso nuo gamtos jėgų ir net žvaigždžių įtakos. Vis dėlto daugumai žmonių svarbiausiais metų posūkiais tampa tai, kas turi įtakos jiems asmeniškai ir paskutiniu metu, todėl neabejotinai įsimintiniausia Žiurkės metų fraze tapo „pasaulio finansų krizė”.

Analitikai pastebi, kad jos užuomazgos siekia dar 2007 m. rugpjūtį, kai pasaulį pasiekė pirmieji pranešimai apie Amerikos hipotekos kreditavimo krizę. 2008 m. rugsėjo 15 d. paskelbtas Jungtinių Valstijų investicinio banko „Lehman Brothers” bankrotas tapo tik akivaizdžia krizės išraiška. Jos banga nuvilnijo per visą pasaulį, neaplenkdama net ir nuo tarptautinių ekonominių ryšių izoliuotų valstybių.

Kovo pradžioje Rusijos prezidentu išrinktas Dmitrijus Medvedevas pasinaudojo tuo, kad ši krizė atvilnijo nuo Amerikos, ir suskubo apkaltinti Vašingtoną siekimu „įtvirtinti savo dominavimą pasaulyje”. Santykiai tarp Rusijos ir JAV toliau komplikavosi, ir pasitvirtino Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus per Pasaulio ekonomikos forumą Davose garsiai ištarta frazė apie Šaltąjį karą. Ji užsitraukė JAV valstybės sekretorės Condoleezzos Rice nemalonę – ši Lietuvos vadovo mintį pavadino „hiperbolizuota nesąmone”.

Iš tiesų Šaltasis karas tarsi susipynė su pasauline krize ir suformavo tokį sprogstamąjį mišinį, kurio lėtinis sprogimas nubloškė žmoniją nuo, atrodo, pradedančio įsibėgėti pažangos traukinio.

Padėtį komplikavo regioniniai konfliktai: vasarį, paskelbus Kosovo nepriklausomybę, pavojus iškilo stabilumui Balkanuose, kovą vyko įnirtingi susirėmimai Tibete, rugpjūtį įsiliepsnojo konfliktas Kaukaze. Metų pabaigoje – vėl neramumų pliūpsnis: teroro aktai Mumbajuje, riaušės Graikijoje, perversmo žiežirbos Tailande. JAV prezidento rinkimai turėjo nuteikti geroms permainoms, ypač baigiant tragišką Amerikos karo Irake odisėją, tačiau per pačias Kalėdas įsiliepsnojęs gaisras Gazos ruože vėl padidino įtampą pasaulyje.

Štai su kokiu bagažu perkopiame į kitus metus.

Jeigu tikėtume horoskopais, vienas iš jų liudija, kad Jaučio ženklo (arba kinų Geltonojo buliaus, lietuvių – Tauro) žmonės yra labai pragmatiški. Jie tvirtai stovi abiem kojomis ant žemės ir orientuojasi į konkrečius dalykus. Jų elgsena yra dalykiška, ir jie turi išskirtinį požiūrį į daiktų vertę ir naudą. Jaučiai taip pat fiziškai labai stiprūs, o prasmingumas užima svarbią vietą jų gyvenime. Jie yra nepaprasti gurmanai ir vertina gerą valgį ir gėrimus. Jų ypatingas santykis su augalais – tarp jų dažniausiai pasitaiko mėgstančių gėles. Jaučiai turi talentą rinkti ir kaupti gražius ir vertingus daiktus, jie ypač gerai moka elgtis su pinigais. Tačiau tai, jei netenkama savigarbos, gali paskatinti juos būti godžius ir šykščius. Tada Jaučiai kankinasi bijodami prarasti tiek daiktus, tiek žmones.

O dabar bent dėl pramogos pabandykime visus šiuos simbolius perkelti į 2009 m. perspektyvą. Kitaip tariant, 2009 m. metai mums žada nelengvą kovą už kiekvieną kąsnį, dėl įtakos, savo erdvės, vienybės, susitelkimo ir paramos. Taigi Tauro ir kova bus tauri, kilni, garbinga. Tikėkime, kad ir pasaulis nušvis tokiomis spalvomis.

Tikėkime ir nenusiminkime.

žinių radijas logo mazas