Kas nuvys pasaulinę bado šmėklą?

Atrodo, šiemet ant mūsų Kalėdų ir Naujųjų metų stalo gėrybių dar netrūks. Dar sudėsime ant jo ir tradicinius 12 patiekalų, o naujametę naktį pakelsime ir šampano taurę.

Vis dėlto ekspertai mano, kad kitų metų pirmąjį pusmetį iš tikrųjų teks gerokai susiveržti diržus. Apskritai pasaulyje, Jungtinių Tautų pasaulinės maisto programos direktoriaus Ralfo Sudhoffo nuomone, kitąmet už bado ribos atsidurs apie milijardas planetos gyventojų. Jį cituojantis austrų laikraštis „Die Presse” rašo, kad tokiose šalyse kaip Kongas, Zimbabvė, Etiopija, Afganistanas, Sudanas už skurdo ribos jau atsidūrė apie 72 proc. žmonių.

Šiemet pasaulyje badą kentė 923 mln. žmonių, o kitąmet jų skaičius išaugs dar 37 mln. Ypač jis įsisuks vadinamojo trečiojo pasaulio šalyse. Ekonomiškai stiprios valstybės liaujasi pirkti šiose šalyse gaminamas prekes, taip pat ir maisto produktus, todėl maži valstiečių ūkiai nepajėgs išmokėti kreditų ir ims bankrutuoti. Paradoksalu, bet krintančios pasaulinės naftos kainos niekaip neskatina gamybos, o tik kelia maisto produktų kainas. Ateityje daugelis žmonių tiesiog nepajėgs nupirkti maisto produktų ir jų mityba labai pablogės. Tokį badą paprastai lydi ligos, epidemijos, bendras pragyvenimo lygio smukimas. Nevisaverčiais produktais maitinami vaikai blogai mokosi, paskui jie negali dalyvauti negailestingoje darbo rinkoje. Vis daugiau jauno amžiaus žmonių elgetauja.

Profesorius R. Sudhoffas savo pranešime pastebi, kad padėtį komplikavo biokuro bumas. Kuo daugiau žemės ūkio kultūrų naudojama biokurui gaminti, tuo mažiau jų lieka maisto produktams. Brazilija, kuri nuima rekordinį cukranendrių derlių, jau perspėta sumažinti šių kultūrų plantacijas, skirtas benzino pakaitui gaminti.

Ekspertai nurodo, koks pavojus slypi plečiant biokuro gamybą. Jungtinių Tautų pranešėjas gegužę vykusioje Berno konferencijoje Jeanas Ziegleris kreipėsi į valstybes prašydamas „paskelbti moratoriumą biokuro gamybai”. Bioetanoliui gaminti dažniausiai naudojami rapsai, kukurūzai arba cukranendrės. Jos užima pašarų auginimo vietas, todėl mažėja mėsos gamyba. Iki 2020 m. Europos Sąjunga numačiusi 10 proc. visų automobilių aprūpinti biokuru. Kita vertus, biologiškai švaraus kuro deginimas kenkia atmosferai. Amerikos mokslininkai įrodė, kad naudojant etanolį šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio atmosferoje per 30 m. padvigubės. Žurnalas „Science” rašo, kad bioetanoliui auginamų kultūrų plotai didėja sparčiau negu kitų augalų, kurie naudoja anglies dvideginį ir išskiria deguonį.

Šioje konferencijoje Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Moonas organizacijos 27 pagrindinių padalinių vadovams sakė, kad kuriama speciali darbo grupė, spręsianti maisto produktų krizės problemas. Ją sudarys Pasaulinės maisto programos, Maisto ir žemės ūkio produktų organizacijos, įvairių fondų, taip pat Pasaulio banko vadovai ir atstovai. „Mes visi sutariame, kad prioritetas – pamaitinti visus alkstančius”, – Berne sakė Ban Ki Moonas.

Uždavinys – ne iš lengvųjų. Pavasario konferencijos Šveicarijoje dalyviai išsamiai tarėsi, ką reikia daryti, kad artimiausiu metu Žemės gyventojų neištiktų katastrofa. Užsibrėžtas tikslas – iki 2050 m. išmaitinti 9 mlrd. žmonių. Tačiau gegužę dar nebuvo įsisiautėjusi pasaulinė krizė. Matyt, šį tikslą, kaip ir tai, kad Pasaulinė maisto programa ketina daugiau kaip 5 mlrd. dolerių padidinti savo fondą, gali būti labai pakoreguota.

Vis dėlto žmogus jau toks yra: kai jis sėda prie šventinio stalo, kai yra į ką atsiremti, kuo pasitikėti, kai dalijamasi paskutine duonos rieke, jis žino, kad įveiks didžiausius nepriteklius.

Sakoma, kad mes labiausiai susitelkiame tuomet, kai atslenka negandos. Koks tai nuostabus sugebėjimas sunkmečiu!