Mumbajaus tragedija gali virsti valstybių konfliktu

Po 50 dienų iš posto pasitrauksiantis Jungtinių Valstijų prezidentas George‘as W. Bushas į vieną iš paskutinių ir svarbiausių kelionių išsiuntė valstybės sekretorę Condoleezzą Rice. Pirmadienį ji atvyks į Londoną, antradienį lankysis NATO užsienio reikalų ministrų pasitarime Briuselyje, o trečiadienį pasieks pagrindinį savo turnė tikslą Delį.

Po žiauraus teroristų išpuolio Mumbajuje (buvusiame Bombėjuje) Indija ritasi į dar pavojingesnę padėtį: pasienyje su Pakistanu telkiama kariuomenė, ir tarp dviejų branduolinių valstybių vėl gali plykstelėti konfliktas.

Tai, kad per beveik dvi paras užsitęsusį išpuolį Indijos finansų ir prekybos sostinėje Mumbajuje žuvo beveik 200 ir sužeista daugiau kaip 300 žmonių, žinoma, yra tragedija. Tačiau ji gali tapti Indijos ir Pakistano katastrofa, nes šios šalys ne kartą yra išbandžiusios branduolinį ginklą ir įsivėlusios į karą pasienyje. Padėtį komplikavo Indijos ministro pirmininko Manmohano Singho pasisakymas, kad už tragediją atsakinga grupuotė, įsikūrusi ir paruošta Pakistane. Dingstį tokiam pareiškimui davė vienintelis iš dešimties užpuolikų suimtas teroristas Azamas Qasabas, tardomas pasakęs, kad teroristus rengė islamistų grupuotė, kurią anksčiau rėmė Pakistano žvalgyba. Nors jos veikla sustabdyta 2002 m., grupuotė veikė pogrindyje. Jie nebuvo mirtininkai ir įvykdę užduotį turėjo palikti Indijos teritoriją. Gerai ginkluoti ir sausu maistu apsirūpinę teroristai ketino sunaikinti apie 5 tūkst. žmonių, daugiausia užsieniečių. Iš tikrųjų per 60 valandų vykusią operaciją žuvo 23 užsieniečiai – 8 žydai, 5 amerikiečiai, 3 vokiečiai ir t. t.
Teroristai buvo užėmę vieną brangiausių Indijoje viešbučių, kur paprastai apsistoja užsienio turistai, ir pastatą, kuriame įsikūrusi žydų judėjimo „Habad“ atstovybė. Tai rodo, kad ataka buvo sumanyta radikaliųjų islamistų. Ekspertai mano, kad ji buvo nukreipta prieš JAV ir Indijos suartėjimą. Pastaraisiais metais Delis tapo pagrindiniu Vašingtono partneriu Azijos žemyne. Teroristai siekė apsunkinti Indijos ekonomikos augimą, ypač dabar, kai kilo pasaulinė finansų krizė. 13 mln. gyventojų turintis Mumbajus yra ne tik didžiausias Indijos, bet ir vienas didžiausių pasaulio miestų, šalia kurio yra Tarapuro atominė jėgainė. Vis dėlto, kaip rašo žurnalas „Forbes“, islamistų išpuolis neparalyžavo miesto ekonominio gyvenimo, investuotojai nesitraukia iš Indijos, Mumbajaus birža nedirbo tik vieną dieną, o jos bendrasis indeksas „Sensex“ netgi pakilo 0,7 proc. Žurnalas primena, kad po Rugsėjo 11-osios tragedijos Niujorko fondų birža buvo uždaryta beveik savaitę, o fondų indeksas „Dow Jones“ nukrito net 700 punktų.

Vis dėlto daug kas išpuolį Mumbajuje lygina su Niujorko tragedija prieš 7 m. Braižas panašus: keli atakos objektai, daug aukų, nekonkretūs teroristų reikalavimai, puikus atakų koordinavimas. Jų tikslas tas pats – iššūkis kito tikėjimo pasauliui, siekiančiam primesti savo vertybes islamui. Štai kodėl daugelis analitikų Mumbajaus įvykius sieja su „Al Qaeda“. Atsakomybę už juos prisiėmė mažai kam žinoma modžahedų kovotojų grupuotė „Deccan Mujahedeen“, bet indų žvalgyba mano, kad tai melagingas faktas. Jos duomenimis, atakos braižas panašus į pogrindyje veikiančios radikalios islamistų grupuotės „Tikėjimo legionas“ veiksmus. Ji sukurta 1989 m. Pakistano Kašmyro provincijoje ir jau 2001 m. įvykdė svarbiausią išpuolį – užgrobė Indijos Parlamentą Delyje.

Į Indijos kaltinimus Islamabadas kol kas atsako taikiais pareiškimais ir siūlo savo pagalbą, nors prie sienos su Indija telkia 100 tūkst. kariuomenę. Artimiausios 2 paros lems, ar čia kils dar vienas branduolinių valstybių konfliktas. Jo gesinti ir atvyksta JAV diplomatijos vadovė, o gruodžio 5 d. į Delį atskubės ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.