JAV rinkėjai simpatizuoja „labiau patyrusiam“…

Rugpjūčio pradžioje savo 47 m. gimtadienį atšventęs juodaodis demokratas Barackas Obama dabar laužo galvą, kas priešininkui atnešė sėkmę. Rinkimų kampanijos pradžioje atrodė, kad J. McCainas pralaimės jaunesniam priešininkui dėl garbaus amžiaus, prastos sveikatos (jam diagnozuotas odos vėžys) ir dėl kai kurių kitų tarp rinkėjų nepopuliarių pozicijų.

Dabar jo populiarumas išaugo jam nepalankiose Floridos, Misūrio, Mičigano valstijose. Ohajo valstijoje, kuri tapo dideliu kovos lauku tarp demokratų ir respublikonų, pastarieji laimi 5 proc.

Žinoma, kol kas neįvyko abiejų partijų suvažiavimai, kuriuose politikai bus iškelti kandidatais į prezidentus, dar net neprasidėjo abiejų politikų vieši debatai, tad laiko iki lapkričio 4 d. daug. Analitikai mano, kad pergalė bus nulemta vos keliais procentais ir ją švęs respublikonai, nepaisydami krintančio George‘o W. Busho ir jo partijos populiarumo.

Respublikonų kandidatas, kaip rašo Londono „The Independent“, įsuko į kampanijos finišą, pakeisdamas rinkimų štabo vadovą. Nuo liepos komandai vadovauja Steve‘as Schmidtas, kuris surengė negailestingą dabartinio prezidento strategiją prieš ketverius metus ir įtikinamai įveikė Johną Kerry. Taigi šis įvaizdžio strategas nutraukė spontaniškus ir ne visada neklaidingus Arizonos senatoriaus pasisakymus spaudoje ir ėmėsi B. Obamos.

Respublikonų kandidato rinkimų štabas naudojasi ir vadinamosiomis „juodosiomis technologijomis“: jis išplatino melagingą žinią, kad B. Obama ketina padidinti mokesčius dirbančioms šeimoms. Kadangi pastarasis iš tikrųjų yra užsiminęs apie mokesčių peržiūrėjimą, tokia klastotė smogė jam į paširdžius.

Kita vertus, ekspertai mano, kad ilgos B. Obamos varžytynės su Hillary Clinton tik sugadino jo reputaciją. Daugelis būsimų rinkėjų sunerimę dėl jauno B. Obamos amžiaus ir egzotiškos praeities. Barackas Husseinas Obama gimė Honolulu (Havajuose) juodaodžių išeivių iš Kenijos šeimoje, gyveno Indonezijoje, mokėsi Harvarde… Pamažu ir nebe politinių oponentų pagalbos šie biografijos faktai dabar virsta negatyviu rinkimų kampanijos veiksniu.

Amerikiečius papiktino, kai B. Obama išvyko ilsėtis į gimtuosius Havajus, palikęs politinę areną savo konkurentui. Tuo metu J. McCainas sugebėjo pririnkti pergalingų balų. Senatorius pasinaudojo Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino vaidmeniu Kaukazo konflikte ir pavadino jį blogu vaikinu. Vis dėlto jis pridūrė norįs susitikti su V. Putinu ir tikįs rasti su juo bendrą kalbą. Žinoma, tai tik žodžių žaismas, nes čia pat respublikonų kandidatas teigė jau įžvelgęs Rusijos ministro pirmininko akyse tris raides „K, G ir B“…

J. McCainas griežtai kritikavo Maskvą už išpuolį prieš Gruziją, tuo metu B. Obama tik ragino dviem konfliktuojančioms pusėms susitaikyti. Jungtinėse Valstijose, kurios ypač kandžiai kritikuoja D. Medvedevą ir V. Putiną, demokratų požiūris yra pernelyg pasyvus.

Iš pradžių J. McCaino parama G. W. Bushui dėl karo Irake kėlė amerikiečių susierzinimą. Bet štai Baltieji rūmai paskelbia, kad nuo kitų metų vidurio amerikiečių kariuomenė pradės išeiti iš Irako. Ketvirtadienį į Bagdadą nuvyko valstybės sekretorė Condoleezza Rice, kuri pareiškė, kad „šalys labai priartėjo prie susitarimo dėl abipusio saugumo“. Jame būtų ir kariuomenės išvedimo grafikas. Štai tuomet J. McCainas ir prakalbo apie būtinybę baigti šį nuo 2003 m. kovo užsitęsusį pragarą…

Šiaip jau amerikiečių simpatijos į šį kandidatą palinko dar ir todėl, kad tai – karo Vietname veteranas, netgi buvęs vietnamiečių nelaisvėje, ir, nepaisant solidaus amžiaus (jis taptų vyriausiu kada nors buvusiu Amerikos prezidentu), labai energingas. Ketvirtį amžiaus išbuvusį politiku ant Kapitolijaus kalvos rinkėjai vertina kaip „labiau patyrusį“. Šiuolaikiniame pasaulyje tai labai svarbu.

1 Comment

  1. Andrius (churchill.lt)

    Pamirsot pamineti diskusijas del Amerikos energy plan kuris buvo karstas rinkimu topicas pastarasias savaites. Cia obama irgi gavo i kaulus del svajokisko noro netureti daugiau greziniu Amerikoje, kai visiems aisku kad Amerikos poreikiai auga greitai ir reikai rasti tam sprendima, kaip ta poreiki patenkinti

Comments are closed.